Egipt wakacje

Jedzenie w Egipcie

Podczas urlopu oprócz zwiedzania poznajemy też kuchnię specyficzną dla danego regionu. Szczególnie w tak egzotycznym kraju jak Egipt, urlopowicze mają wręcz obowiązek spróbowania tradycyjnych egipskich dań.
Na kolacje niezwykle charakterystyczne są foul i taameja.  Foul to fasolka specjalnie przyrządzona i serwowana zwykle z sosem pomidorowym, a taameja to coś przywołującego na myśl nasze kotlety – z tym, że w zastępstwie mielonego mięsa jest zmiksowana fasolka z przyprawami.
Obiad dla typowego Egipcjanina składa się z zupy takiej jak ads, oczywiście ponownie z fasolą, oraz isan asfur, która jest z cielęciny i zdecydowanie pikantniejsza. W kuchni tego narodu pojawiają się też duszone bakłażany, marchewka, śliwki oraz kartofle, ale serwowane w inny sposób niż w naszym kraju – jako dodatek. Będąc w Egipcie można skosztować też makaronu beszamel, czyli czegoś zbliżonego do  lasagne podawanej  w sosie beszamel, rodzaj tej potrawy bez makaronu tokusa beszamel, gdzie makaron zamieniany jest warzywami.
Turyści jadący na wczasy do Egiptu powinni skosztować potraw serwowanych przez miejscowe restauracje i puby. W końcu nie poznamy tak do końca danej części świata, jeśli nie „doświadczymy go” każdym zmysłem.